5 moduri prin care putem prelungi durata de viata a unui calculator

Calculatorul este un dispozitiv ce este format dintr-o multitudine de componente ce au rolul de a prelucra informatia, fiecare componentă având un rol bine stabilit în realizarea acestui proces.
Starea fizica a unui calculator este intr-un proces treptat de degradare, datorita componentelor care sunt parcurse de energie electrica si care automat degaja caldura.


Durata de viata a unui pc sau laptop este determinata de modul în care este folosit și întrețiut, dar și mediul în care funcționează.
În continuare se regasesc cateva sfaturi și practici prin care să întreți un calculator pentru a depăși durata medie de viață.


1. Păstrează calculatorul într-un mediu cu condiții normale de temeratură și umiditate.
Temperatura ridicată duce inevitabil la încălzirea exagerată a unor componente, din care poate rezulta topirea unor circuite. O cantitate ridicata de praf si impuritati în aer va face mai dificilă ventilația, aerisirea și răcirea sistemului de către ventilatoarele din dotare și duce la pătrunderea de praf foarte fin în anumite componente, ceea ce va contribui la o încălzire și mai accentuată.


2. Curăță PC-ul de praf cu regularitate
Indiferent de locul in care este amplasat calculatorul, acesta va acumula praf după o perioada îndelungata de utilizare. Din acest motiv este recomandat ca la minum 6 luni, sau chiar mai des in situatia in care calculatorul este ținut intr-un mediu mai prafuit, să se desfacăpc-ul și să se aspire cu grijă praful, în special de pe coolerul și radiatorul procesorului. Evident, aceasta operatiune se va face cu calculatorul oprit si deconectat de la sursa de curent.


3. Asigură-te că răcirea sistemului se face cât mai bine și mai eficient.

In timpul utilizarii calculatorului, randamentul răcitorului tinde să scadă, plus că particulele de praf de pe paletele ventilatorului vor duce la scăderea într-o anumită măsură a eficienței în care sistemul își menține la un nivel optim temperatura.
În cazul laptopurilor exista si măsuri auxiliare de răcire, de exemplu folosind un cooler.


4. Extinde întreținerea calculatorului și la nivelul software-ului utilizat
Este recomandat sa optimizezi Windows-ul și programele folosite astfel încât calculatorul să funcționeze cât mai repede și să execute doar cerintele și programele de care utilizatorul are nevoie.Acest lucru duce la folosirea mai redusă a procesorului, a hard-discului și la evitarea supraîncălzirii.


5. Folosește calculatorul într-un mod raționalizat.
Timpul total in care laptopul este utilizat va influenta durata de viata a acestuia.Este indicat ca atunci cand laptopul nu mai este folosit si nu exista motive pentru care acesta sa ramana aprins, sa-l stingi, chiar daca dupa cateva ore de exemplu intentionezi sa te intorci la laptop.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *